Conferința Anuală și Adunarea Generală a Asociației Internaționale a Procurorilor

Conferința Anuală și Adunarea Generală a Asociației Internaționale a Procurorilor

În perioada 25.09.2022 – 29.09.2022 în or. Tbilisi, Georgia a avut loc vizita reprezentantului Asociației Procurorilor pentru Ordine și Dreptate, procurorului Armen Oganesean, la 27-a Conferință Anuală și Adunarea Generală a Asociației Internaționale a Procurorilor (IAP) cu genericul „Fenomenele globale care remodelează sistemul de justiție penală” .

În cadrul forumului Global al Asociațiilor Procurorilor au fost nominalizate și discutate cele mai actuale tendințe mondiale pe segmentul reformării sistemelor justiției penale și intensificării interacțiunii procurorilor, membri ai asociaților profesionale din diferite jurisdicții.

Un segment de importanță majoră a constituit lansarea PICP (Prosecutors International Cooperation Platform) – Platforma de Cooperare Internațională a Procurorilor, care odată cu implementare, va deveni disponibilă inclusiv membrilor Asociației Procurorilor pentru Ordine și Dreptate, evenimentul care va facilita interacțiunea membrilor APOD cu colegi de pe toate continentele.

De asemenea, reprezentantul APOD, procurorul Armen Oganesean a avut onoare să participe la Conferința anuală în calitate de raportor în cadrul atelierului de lucru: „Transformările digitale în sistemele de justiție penală”.

Printre subiectele cheie discutate în cadrul ședințelor plenare și grupurilor de lucru la care a fost reprezentată Asociația Procurorilor pentru Ordine și Dreptate se enumeră:

– sesiunea specială: „Independența Procurorilor”;

– sesiunea: pandemia COVID, provocări și soluțiile instituționale;

– atelier de lucru: transformările digitale în sistemele de justiție penală;

– sesiunea plenară: repartizarea competențelor între investigatori și procurori;

– sesiunea specială: soluțiile eficiente la crimele de război;

– sesiunea plenară: evoluția tipologiilor criminalității cibernetice;

– atelier de lucru: urmărirea penală a crimelor comise în „Darknet”;

– prezentarea programelor ai partenerilor IAP: Siracusa International Institute for Criminal Justice and Human Rights; UNICRI; UNESCO; EUROJUST; NAGTRI, the National Association of Attorneys General, USA;

– sesiunea plenară: provocările de administrare a probelor electronice de peste hotare;

– atelier de lucru: importanța practică a investigațiilor financiare paralele;

– grup de lucru: rețeaua IAP împotriva corupției și a criminalității financiare.

Mai multe detalii practice despre evenimentul derulat pot fi accesate în compartimentul corespunzător pe pagina oficială a Asociației Internaționale a Procurorilor: https://www.iap-association.org/

APOD în calitate de membru cu drepturi depline al Asociației Internaționale a Procurorilor va contribui în continuare la promovarea înaltelor standarde consemnate în Constituția IAP.